TEOMAN ÖZTÜRK'Ü, ÖLÜMÜNÜN 24. YILINDA SAYGI İLE ANIYORUZ...

Teoman ÖZTÜRK Kimdir?

04 Nisan 1940 tarihinde Kars'ta doğan Öztürk, 1963 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Yük. Müh. Mimar olarak mezun olmuştur.

1963 / 1973 yılları arasında, İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü, İmar İskan Bakanlığı Planlama Müdürlüğü, Ankara Nazım Plan Bürosu, Karadeniz Bakır İşletmeleri Şantiye şefliği gibi kurumlarda hizmetlerde bulunmuş, 1973 / 1975 yılları arasında Mimarlar Odası II. Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Daha sonra, 1973 / 1979 TMMOB 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Teoman ÖZTÜRK, 1980 / 1981 yıllarında, Ankara Taşhan ve Sarıkadı Camii Restorasyonu Şantiye Şefliğini yürütürken, 1982 yılında TMMOB‘nin 19 Eylül direnişi İle İlgili Davadan hüküm giyerek, önce Ankara Merkez Kapalı Cezaevi, 1982 / 1983 yıllarında da TCK 146/1 maddesine göre tutukluluk halinin devamı ve Demokratik Platforma TMMOB Adına Katılmak suçlarından, Metris Askeri Cezaevi'nde yatmıştır.

1983 yılında hükümlülük süresi bittikten sonra da çeşitli kurumlarda şantiye şeflikleri, yüklenicilik ve danışmanlıklarda bulunan ÖZTÜRK, 11 Temmuz 1994 tarihinde hayata veda etmiştir.

-----  *****  ------

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin 1973- 1980 yılları arası başkanlığını yapmış; mühendis - mimar hareketinin toplumcu bir çizgiye sahip olmasında önder ve yiğit kişiliği ile hep ön saflarda yer almış, TMMOB ile bütünleşmiş, örgütleşmiş bir isimdir Teoman Öztürk. 54 yıl süren onurlu yaşam mücadelesini Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde tamamlayan Teoman Öztürk, uzun yıllardır yüreğimizde gülümsüyor ve mücadelemizde yaşıyor.

Teoman Öztürk ve mücadele arkadaşları, bugün de ihtiyaç duyduğumuz Birlik Anlayışı‘nı ete, kemiğe büründürdüler, böylece mühendis- mimarların gerçek anlamda örgütlü mücadelesi başladı.

Teoman Öztürk‘ten çok şey öğrendik. En çok da, onurlu bir yaşamın halkın yanında, halkla birlikte mücadele etmek olduğunu öğrendik. Teoman Öztürk, TMMOB 24. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında (24 Mayıs 1980), bugünü de yorumlayan bir tarzla, şöyle diyordu:

"...Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız..."

Mücadeleci ve örnek insan, değerli meslektaşımızı saygı ve özlemle anıyoruz...

MİMARLIK VAKFI YÖNETİM KURULU